MONGOLSKO – Podľa údajov mongolských masovokomunikačných prostriedkov, vládu juhovýchodného suseda Ruska, Mongolska, pod svoju kontrolu prevzala sekta reverenda Muna. Prednedávnom sa správa, podľa ktorej je riaditeľka oddelenia stratégie a plánovanej politiky ministerstva školstva, vedy a kultúry B. Nasanbajarová spojená s touto juhokórejskou sektou, stala predmetom rozsiahlej verejnej diskusie. Ako konštatuje korešpondent servera Nakanune.ru, v Mongolsku prevažuje mienka, že aktívny stúpenec sekty by nemal určovať politiku vo sfére vzdelávania. Následne po medializácii tejto kauzy poskytla Nasanbajarová rozhovor Mongolskej verejnoprávnej televízii, no napriek tomu sa jej nepodarilo dostatočne preukázať, že nepatrí k Munovej sekte. Stalo sa tak v čase, keď mongolská mládež, ktorá sa pridala k munistom na základe nielen Nasanbajarovej agitácie, zdieľa na sociálnych sieťach množstvo dôkazov o tom, že viacero popredných mongolských politických lídrov patrí k tejto sekte.

V Mongolsku sa v tejto súvislosti spomína aj veľký škandál spred piatich rokov, keď bol roku 2011 v denníku Undesnii Toim publikovaný príspevok obsahujúci zoznam vplyvných mongolských politikov a obchodníkov, ktorí – hoci nemuseli byť zjavnými stúpencami učenia San Mjung Muna – mali istý vzťah k cirkvi, ktorú založil. Zoznam zahŕňal mená novinárov, politológov, poslancov parlamentu, ale figurovali v ňom aj poprední vládni a politickí činitelia. V článku sa tiež píše, že všetci doterajší mongolskí premiéri, s výnimkou D. Bjambasurena, cestovali do Spojených štátov kvôli účasti na seminároch Munovej Cirkvi zjednotenia: „Túžba cestovať do USA bola natoľko silná, že sa vplyvní mongolskí politici, členovia Veľkého štátneho churalu, riaditelia dvoch vysokých škôl a obchodníci, ktorí získali podporu Cirkvi zjednotenia a Asociácie Ducha Svätého pre obnovu svetového kresťanstva, zúčastnili na medzinárodnej mierovej konferencii." Takto vplyv Munovej sekty v Mongolsku naberal počas posledných vyše dvadsať rokov na intenzite. Sklamaním novinárov je, že do jej „pasce" padli známi mongolskí politici, spoločenskí predstavitelia a obchodníci, a pokiaľ by sme v tomto zozname mali pokračovať, čoraz jasnejšie by sa ukázalo, že táto sekta zasiahla svojím vplyvom nielen veľký počet vplyvných a populárnych ľudí zaoberajúcich sa „vymývaním mozgov", ale negatívne poznačila i osudy „svetlej budúcnosti mongolského národa" – mládeže a detí.

V spomínanom príspevku denníka Undesnii Toim z roku 2011 sa tiež píše, že všetky tieto vyššie uvedené tvrdenia sa zakladajú na početných videozáznamoch, na ktorých vysokopostavení mongolskí úradníci pokľakávali pred samým San Mjung Munom, ako aj na ďalších hodnoverných informačných zdrojoch. Článok tiež venuje pozornosť skutočnosti, že „už teraz sa Munovi sektári chystajú infiltrovať do mongolskej politiky svojich stúpencov, s čím v posledných voľbách získali potrebnú skúsenosť. Munisti sa vynasnažia pretlačiť svojich stúpencov a aktivistov najmä preto, aby získali vplyv v Najvyššom štátnom churale. Niektorí politici, ktorí sa zúčastňovali raz, či dokonca viackrát na medzinárodných stretnutiach a konferenciách vďaka finančnej podpore munistov, nerozpoznali skutočnú povahu Cirkvi zjednotenia. A i keď ju spoznali, neprikladali osobitný význam jej ďalšej škodlivosti, ale vedení túžbou cestovať za cudzie peniaze prijali jej podmienky. Nemôžeme ignorovať skutočnosť, že niektorí ľudia sa aktívne podieľajú na ‚vymývaní mozgov‘ mongolskej mládeže, čo ohrozuje bezpečnosť a integritu krajiny," konštatuje sa v závere uvedeného príspevku.