NEW YORK – Vysokoškolské vzdelávanie žien je nebezpečné a my ho tolerovať nebudeme - tak znie odkaz hlavných predstaviteľov ultraortodoxného židovského spoločenstva satmárskych chasidov. Ak ženy nebudú príkaz rešpektovať, spoločenstvo ich vylúči. Stanovisko rozposlala ultraortodoxná židovská vetva zo svojej centrály v New Yorku, zverejnil ho denník The Independent.

K cirkvi sa hlási vyše 130-tisíc židov z celého sveta, hnutie pôvodne pochádza z rumunského mesta Satu Mare. „V poslednom čase sa stalo novým trendom, že sa dievčatá i vydaté ženy hrnú za titulmi. Niektoré navštevujú prednášky, iné študujú on-line. Radi by sme dali ich rodičom na známosť, že toto konanie odporuje Tóre," uvádza vydaný dekrét. „Budeme v tejto otázke veľmi prísni. Žiadna žena z nášho spoločenstva nemá povolené študovať a získať titul. Je to nebezpečné. Dievčatá, ktoré nebudú toto pravidlo rešpektovať, budú musieť opustiť naše spoločenstvo. Rovnako nebudeme zamestnávať - ani na učiteľských pozíciách v školách - dievčatá, ktoré navštevovali vysokú školu a majú titul," znie rozkaz. Jeho nerešpektovanie by mohlo mať vážne následky, upozorňujú autori dekrétu. „Musíme naše spoločenstvo chrániť a nesmieme dovoliť prienik žiadnych sekulárnych vplyvov do nášho svätého priestoru. Je to proti základom, na ktorých sme ho vybudovali," dodali.

Satmárski chasidi sú pre svoje prísne pravidlá neraz označovaní za sektu. Muži nosia odev pochádzajúci z 19. storočia, ktorý zahŕňa dlhý čierny plášť a čierny klobúk, ženy sa musia obliekať skromne a zakrývať si vlasy. Nové pravidlo je záväzné pre všetkých členov spoločenstva na celom svete. Čudné nariadenia pritom nie sú výnimkou.

Iní ultraortodoxní židia na severe Londýna minulý rok zakázali ženám šoférovať, lebo to nekorešponduje s požiadavkou na skromný život. Podľa riaditeľky Židovskej ortodoxnej feministickej aliancie Sharon Weiss-Greenbergovej ale takéto zákazy nie sú v poriadku. „Satmárske spoločenstvo sa rozhodlo žiť na izolovanom ostrove. Jeho členovia veria, že sekulárne elementy sveta narušia ich životy a vieru. Ak človek nemá prístup k vzdelávaniu, kariérne možnosti bude mať mimo svojho dosahu. Nútia ho, aby zostal uzavretý vo vnútri komunity, pretože osobný život je s pracovným prepojený," myslí si.