USA – Toto nie je poviedka z thrillerovej knižnice. Toto sa skutočne stalo. Elissa Wallová (31) sa teraz verejne rozhovorila o hrôzostrašnom detstve, ktoré prežila ako členka Fundamentalistickej Cirkvi Ježiša Krista Svätých posledných dní. Vydať sa musela už ako štrnásťročná.

Dnes milionárka Elissa Wallová pokojne a bez stresu hovorí o najhoršom období svojho života. Svoj osud si pritom nevybrala, ona sa do neho narodila. Vyrastala v Utahu. Rodičia jej nedali možnosť vybrať si. Do sekty sa narodila a bola v jej podmienkach aj vychovávaná. Cirkev sa ničím nelíšila od ostatných náboženských siekt. Vedenie sekty deti vychovávalo aj ich učilo. „Vedúci sekty rozhodovali, kedy je dieťa dospelé, kedy je pripravené na vydaj. U mňa stanovili vek štrnásť rokov. Musela som sa vydať," hovorí dnes už bez emócií Elissa, ktorá po mnohých bojoch a súdoch vysúdila od sekty šestnásťmiliónové odškodnenie.

Líder sekty Warren Jeffs ju donútil vziať si svojho bratranca Allena Steeda. „Neboli sme pre sektu nič viac, než produkty. Produkty, ktoré sa museli poslušne rozmnožovať a neodporovať," vysvetlila Elissa. Lenže takto si štrnásťročné dievčatko manželstvo nepredstavovalo. Manžel, ktorý mal v tom čase iba devätnásť rokov, ju brutálne týral. „Jeho prácou bolo mentálne a fyzicky ma podrobiť. Sexuálne ma znásilňoval, bil ma a urážal. Mnohokrát som i potratila. Najhoršie bolo, že za to, že som sa okamžite nepodvolila, si on vyslúžil posmechy komunity, že je neúplný muž, to spôsobilo ešte väčší teror," povedala pre Daily Mail Elissa. Týranie sa stupňovalo. Trvalo vyše štyri roky. Počas nich sa Elissa rozhodla navštíviť vedúceho cirkvi Warrena, ten ju však okríkol, že je nedostatočne submisívna a musí sa podrobiť. Po rokoch týrania sa v roku 2005 rozhodla od sekty odísť. Bohužiaľ ju jej rodina, vrátane dvoch malých sestričiek odmietla nasledovať. „Hrozne ma štvalo, že tam sestričky zostávajú a budú si musieť prejsť tým istým, čo ja. Rozhodla som sa dať preto všetko na súd," vysvetľuje Elissa.

Lídra sekty Jeffsa chytili po štyroch mesiacoch od začatia súdu. Za všetky jeho prehrešky bol odsúdený na doživotie. Bratranec tyran a manžel v jednom si vykoledoval 30 rokov. Dnes sa už Elissa Wallová o svojom príbehu nebojí hovoriť. Nedávno poskytla vôbec prvý obsiahly rozhovor pre denník Daily Mail. Užíva si spokojný život a je šťastná, že sa jej podarilo získať sestričky do svojej starostlivosti a vysúdiť vysnené odškodnenie.